četvrtak, 19. travnja 2012.

SEO optimizacija web stranica


Optimizacija Internet stranica za tražilice je dio internet marketinga koji se fokusira na promociju isključivo putem rezultata pretrage korisnika. Sve radnje koje imaju svrhu, cilj i koje djeluju na kvalitetu samih rezultata se nazivaju SEO optimizacija ili skraćeno SEO, od eng. Search Engine Optimization.

 Veliki dio internet marketinga uvijek je pripadao promociji web stranica i blogova putem prirodnih rezultata pretrage, a razvojem Google, kao najveće i najpopularnije web tražilice , uz ostale poput Yahoo, Bing i dr., optimizacija web stranica zauzima sve veći interes i tvrtki i pojedinaca kojima online promocija pomaže u businessu ili se zasniva na internetu.
 Sama popularnost i zastupljenost seo optimizacije, utjecala je i na ponudu tvrtki, agencija i pojedinaca koji pružaju seo usluge i drugima pomažu postići veće ciljeve privlačenjem potencijalnih kupaca, klijenata i partnera.

Same radnje SEO optimizacije mogu se svrstati u dvije glavne grupe, a to su off page seo optimizacija i on page seo optimizacija. Sama riječ Off-Page govori o izvršavanju određenih radnji koje nemaju za cilj izmijeniti bilo što na samoj web stranici.

Drugim riječima, radnje koje će biti poduzete, neće se vidjeti na samoj web stranici, ali će utjecati na kvalitetu u smislu poboljšanja pretrage u prirodnim rezultatima koje nam poslužuju web tražilice na temelju svojim algoritama po kojima mjere relevantnost i svrstavaju rezultate.
 On  Page se počinje od same izrade web stranice i kodiranja, preko unosa sadržaja, oblikovanja teksta, slika i sadržaja i slično.

On page SEO također ima za cilj poboljšati kvalitetu rezultata u pretragama koristeći radnje za optimizaciju web stranice. SEO je već prije samo nekoliko godina bio znatno jednostavniji i drugačiji, posebno off page seo koji se u najvećoj mjeri zasnivao na backlinkovima (i još uvijek se zasniva). Danas je SEO sve složeniji i radnje koje su prije imale snažan učinak, više i nisu tako popularne i ne donose rezultate. Razlog je tomu što tražilice mijenjaju svoje algoritme kako bi pružile što kvalitetnije, sigurnije i korisnije rezultate korisnicima.

Glavne smjernice su ostale iste i sve u svrhu određivanja relevantnosti pojedine web stranice i korisnosti informacija. Smjernice koje su od značaja za optimizaciju Internet stranica su jedinstveni sadržaj, količina kvalitetnih backlinkova, posjećenost i brzina učitavanja web stranice, gramatika, učestalost objave novih informacija, dijeljenje sadržaja putem društvenih mreža i sl.

 Više o seo optimizaciji pročitajte ovdje: SEO optimizacija web stranica

Nema komentara:

Objavi komentar